Huis in Zuid-Italië
  • Home
  • Over Huis in Zuid-Italie
  • Puglia en Ostuni
  • Wie zijn wij?
  • Portfolio
  • Het proces
  • Contact
  • Blog
  • Onderhanden projecten
  • Ervaringen van onze klanten

nieuwsberichten

10 veel gemaakte vergissingen van in Italië wonende buitenlanders

11/29/2017

0 Reacties

 
Foto

Welkom in Italië, benvenuto in Puglia! Maar maak niet dezelfde fouten als al die andere buitenlanders in Italië. Doe de onderstaande tien dingen vooral niet en het Italiaanse leven lacht u toe!

1)Enkel bevriend raken met expats
Het is niet makkelijk om naar een land te verhuizen waar de inwoners geen Nederlands en lang niet allemaal Engels spreken. Toch is het aan te raden om niet alleen bevriend te raken met expats, maar ook met Italianen. Op die manier krijgt u de taal een stuk sneller onder de knie en leert u de cultuur goed kennen.
Ook niet verkeerd: een Italiaanse vriend(in) betekent ook een gratis gids! In plaats van TripAdvisor blind te vertrouwen, heeft u iemand die u de leukste plekjes helpt ontdekken. En wie weet, misschien wordt u zelfs meegenomen naar nonna’s keuken voor de beste maaltijd uit uw leven…

2)Ervan uitgaan dat alles open is tijdens de lunch
Italië staat bekend als het land van de midden- en kleinbedrijven. Dat betekent ook dat veel winkels, restaurants en bezienswaardigheden tijdens de lunch gesloten zijn. Goed om te weten als u in de middagpauze uw schoenen wilt laten poetsen of uw bankzaken moet regelen!
Welke winkels zijn er precies gesloten? Reken in ieder geval op dichte deuren van publieke kantoren, banken en kledingwinkels. In grote supermarkten en bekende ketens, kunt u wel gewoon terecht. Leer met dit gegeven te leven. Geniet lekker lang van de lunch in plaats van als een kip zonder kop rond te rennen!

3)Je niet realiseren hoe duur pijnstillers zijn
Breng voor vertrek naar Italië een bezoek aan een Nederlandse drogisterij om een flinke dosis pijnstillers in te slaan. Pijnstillers zijn in Italië namelijk enorm prijzig! Terwijl u voor een strip paracetamol in Nederland slechts tientallen eurocenten neerlegt, betaalt u in Italië de hoofdprijs.
Denk aan bedragen van vijf euro voor een simpel doosje paracetamol of ibuprofen. Verwacht bij duurdere varianten zoals Advil, prijzen van minimaal tien euro.
 
4)Ervan uitgaan dat verse melk overal beschikbaar is
In het land met misschien wel de beste gastronomie ter wereld, is één product opvallend genoeg zeldzaam: verse melk. In de supermarkten zijn er meer pakken houdbare dan verse melk te bekennen.
Gelukkig worden de cappuccino’s en lattes in de meeste koffiebarretjes wel gewoon met dit verse zuivelproduct gemaakt. Maar let op: wees niet te veeleisend. Als u vraagt om sojamelk, magere melk of amandelmelk, kunnen ze u aankijken alsof u van Mars komt. Echte koffie maak je immers met volle melk.
 
5)Op tijd op feestjes arriveren
In Italië is het meer regel dan uitzondering te laat op feestjes te verschijnen. Voor formele evenementen met vrienden geldt dat alles binnen een half uur na de afgesproken tijd geïnterpreteerd wordt als ‘beleefd’. Zo voorkomt u dat u het eerste halfuur alleen staat!
Te laat komen op zakelijke afspraken en dates wordt echter weer niet gewaardeerd. Weet bij wie u punctueel moet zijn!

6)Denken dat u uw bankpas overal kunt gebruiken
Volgens de Italiaanse wet moeten bedrijven hun klanten met pinpas laten betalen, als het gaat om bedragen van vijf euro of meer. Maar, zoals eerder gezegd, is Italië het land van de midden- en kleinbedrijven. Hierdoor wordt deze wet niet altijd nageleefd
Veel onafhankelijke winkeleigenaren weigeren dan ook een pinautomaat aan te schaffen. Sommige winkeliers gaan zo ver, dat ze pinpasbetalingen niet toestaan terwijl ze wel over een apparaat beschikken. Op die manier voorkomen ze dat ze toeslag moeten betalen. Dat is niet zo gek: digitale betalingen kunnen winkeleigenaren namelijk al gauw 1.800 euro per jaar kosten… Een leugentje om bestwil, moet u maar denken.
 
7)Iedere keer als u uitgaat fooi geven
Hoewel we in het zuinige Nederland vaak niet meer dan 5 procent fooi geven, ligt dat percentage in de meeste landen op 10 procent. Maar niet in Italië: daar heerst er helemaal geen fooicultuur.
Als u toch iets wilt geven, rond het bedrag dan af naar boven met een maximum van vijftig cent. Voorbeeld: 12,20 euro wordt 12,50 euro, 25,60 wordt 26 euro, enzovoort.
 
8)Te veel drinken op feesten
In Nederlandse kroegen gaat er op een avondje aardig wat alcohol doorheen. Verwacht hetzelfde drinkgedrag niet in Italië. Hier zie je de inwoners veel eerder een aantal uren teren op een enkele
Aperol Spritz, dan dat ze op een avond zes biertjes achteroverslaan.
En van extreme dronkenschap die leidt tot huilen, vechten, schreeuwen, uw beste vriend zeggen hoeveel u van hem houdt, enzovoorts, zijn ze in Italië al helemaal niet gediend. Een gewaarschuwde buitenlander telt voor twee.
 
9)Kussen of niet kussen
In Italië bestaat er geen ongeschreven regel voor het gedag zeggen van mensen. Dit kan nogal eens ongemakkelijk uitpakken voor buitenlanders in Italië.
Hoe gaat het er ongeveer aan toe? In het algemeen geven mannen en vrouwen elkaar een kus op de wang als ze elkaar groeten. Hetzelfde geldt voor twee vrouwen. Wat niet wordt gewaardeerd, is het maken van overdreven zoengeluiden tijdens een begroeting.

10)Kleding kopen in de verkeerde maand
Makkelijker gezegd dan gedaan: in het land van de mode niet te veel geld uitgeven aan mooie (merk)kleding. Februari is echter de kortingsmaand van het jaar, met kortingen die oplopen tot maar liefst 70 procent! Dit kan u heel wat geld besparen.


Bron: DitIsItalie.nl

0 Reacties

Uw commentaar zal worden geplaatst nadat het is goedgekeurd.


Laat een antwoord achter.

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • Over Huis in Zuid-Italie
  • Puglia en Ostuni
  • Wie zijn wij?
  • Portfolio
  • Het proces
  • Contact
  • Blog
  • Onderhanden projecten
  • Ervaringen van onze klanten